Vlaanderen fietsland

Geef de Vlaming een fiets en de kans is groot dat deze wordt gebruikt. Om te gaan winkelen, werken, maar ook ontspannen. De gemiddelde Vlaming stapt maar al te graag op de tweewieler: 83 procent van de volwassenen gebruikte in 2018 de stalen ros, terwijl dat in 2013 nog 76 procent was. Zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Fietsbarometer van mobiliteitsorganisatie VAB. Vooral voor de woon-werkrit wordt geregeld naar de fiets gegrepen.

In totaal wordt 16 à 18 procent van alle verplaatsingen in Vlaanderen met de tweewieler gedaan. “In Nederland is dat 27 procent. Er is dus zeker nog groeimarge”, aldus Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen (het kenniscentrum voor fietsbeleid) in gesprek met VRT-nieuws. Daarvoor is volgens de manager een belangrijke rol weggelegd voor de overheid die met gerichte investeringen in ‘missing links en nieuwe infrastructuur’ de Vlaamse fietsdrang nog meer kan stimuleren. Maar dat is voer voor een ander artikel.

Scoren met de fiets!

Ook jij hebt vast op de fiets gezeten. Sterker: je doet het competitief of denkt eraan om het sportief op te pakken. Daarvoor ben je immers hier, nietwaar? Bij Sport Vlaanderen helpen we je via allerlei informatieve artikelen graag op weg. Letterlijk en figuurlijk. We hebben alle fietskennis paraat: van startersgidsen tot voorbeschouwingen op klassiekers als de Ronde van Vlaanderen. Met laatstgenoemde zou je zelfs in het online casino België nog flink kunnen scoren, aangezien je daar kunt gokken op weg- en baanwielrennen. Misschien pak je dan zelfs wel geld voor een gloednieuwe fiets!

4 Nov 2019