Selectie Ronde van Vlaanderen

Datum: 2017-04-02
Plaats: Oudenaarde
Ploegleider: Davy Wijnant
Website: http://www.rondevanvlaanderen.be/nl/elite-women


Materiaalpech voor Kelly Van den Steen en Valerie Demey in Vlaanderens Mooiste.

De Amerikaanse Coryn Rivera heeft met de Ronde van Vlaanderen haar tweede zege in de Women’s World Tour beet. Eerder dit seizoen was ze ook al de beste in de Italiaanse wedstrijd Trofeo Alfredo Binda. Rivera haalde het na 153 kilometer in een spurt met een omvangrijke kopgroep voor Gracie Elvin en Chantal Blaak. Kelly Van den Steen bolde in een achtervolgende groep als 48e over de finish. Valerie Demey, vorige week nog zwaar gevallen in Gent-Wevelgem reed de loodzware ronde uit als 79e.

Na 23 kilometer trok Celine Van Severen in de aanval met Nina Kessler, Kim de Baat, Soraya Paladin en Spela Kern. Meer dan tien seconden konden deze vijf rensters niet bij elkaar fietsen en na drie kilometer was deze vluchtpoging al tenietgedaan door het peloton.

Met Katia Ragusa, Esra Tromp en Mia Radotic kwam er een eerste serieuze aanval tot stand. Eerdere pogingen van verschillende rensters waren van korte duur door het zeer hoge tempo in het eerste wedstrijduur. De drie konden een voorsprong van iets meer dan een halve minuut uitbouwen. Het peloton liet echter niet begaan zodat een gesloten peloton na 56 kilometer door Oudenaarde reed.

Kelly Druyts reed in dienst van de ploeg en zorgde ervoor dat Kelly Van den Steen en Valerie Demey steeds vooraan gebracht werden bij iedere kasseistrook of klim.

De eerste grote schifting kwam er na de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Er vormde zich een ruime kopgroep met daarbij Kelly Van den Steen en Valerie Demey. Een tweede peloton kon even later ook de aansluiting maken met de kop van de wedstrijd. Na de beklimming van de Muur kwam Kelly Van den Steen ten val. Kelly klaagde over een slepend wiel, maar de mekanieker vond niks. Na de aankomst bleek haar kader gebroken te zijn.

Ondertussen was de Nederlandse Rozanne Slik in de aanval getrokken. Slik reed zowat anderhalve minuut weg van het peloton. Elise Delzenne trok nog in de tegenaanval, maar de kloof was te groot om in haar ééntje te overbruggen.

Bij het aanvatten van de beklimming van de Kanarieberg was ook Delzenne eraan voor de moeite. De Poolse Katarzyna Niewiadoma deed het peloton opnieuw in verschillende stukken breken. Op weg naar de Kruisberg kreeg Valerie af te rekenen met kettingproblemen. Valerie moest van fiets wisselen en was de voeling met de kopgroep volledig kwijt. Veel pech voor Valerie, maar ze laat toch zien dat de conditie uitstekend is en dat ze goed hersteld is van haar val in Gent-Wevelgem. We zien haar beslist terug in één van de volgende wedstrijden met een mooi resultaat.

Anna Van der Breggen plaatste een versnelling op de Kruisberg en kreeg het gezelschap van Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma. In de achtergrond waren het vooral de rensters van Team Sunweb die het werk opknapten. Aan de voet van de Oude Kwaremont was de voorsprong van 30 seconden teruggebracht naar een 15-tal seconden. Longo Borghini en Van der Breggen konden een kleine kloof slaan na de beklimming van de Oude Kwaremont. Niet veel later sloten Niewiadoma en van Vleuten terug aan bij de twee leidsters.

De Nederlandse Ellen van Dijk zorgde er voor de voorsprong van de vier koploopsters nooit echt groot werd. Op minder dan twee kilometer van de finish konden de zestien achtervolgers de aansluiting maken. De Amerikaanse Rivera reed een perfecte sprint en won vlot voor de Amerikaanse Gracie Elvin en de Nederlandse Chantal Blaak. Rivera is ook de nieuwe leidster in de Women’s World Tour.

Selectie


Valerie Demey
Kelly Druyts
Jessy Druyts
Demmy Druyts
Kelly Van den Steen
Celine Van Severen

Uitslag renners


RennerPlaats
Kelly Van den Steen48
Celine Van Severen 79